Regimul alimentar in ulcerul gastroduodenal

În formele nu foarte avansate de ulcer gastroduodenal, obiectivele principale ale regimului alimentar sunt reducerea secreţiei acide şi a peristaltismului gastric intens.
Alimentaţia trebuie fracţionată în mese mici şi repetate ce vor conţine alimente care nu stimulează secreţia jorhidro-peptică a stomacului.

Fiind un aliment bazic, (alcalin), laptele dulce este ecomandat în cantitate de 50 ml în fiecare oră, ziua, iar iacă este posibil, de câteva ori şi în cursul nopţii. Facem această recomandare, cunoscut fiind faptul că la bolnavii cu ulcer gastroduodenal există o stare dissecretorie fără un repaus al secreţiei acide în cursul nopţii, aşa cum se întâmplă la celelalte persoane.

În perioadele de linişte clinică (de acalmie), trebuie păstrat totuşi un regim alimentar, bolnavul nefiind vindecat.
Din prima zi a perioadei de acalmie se va începe cu lapte dulce ingerat în cantitate de 1 litru pe zi, ouă fierte moi, în număr de 4/zi sau ouă sub formă de ochiuri prăjite în 20 grame de unt, 100 g frişca pe zi amestecate cu lapte, sucuri de fructe (nu citrice).

Cantitatea alimentelor consumate trebuie fracţionată în 6 mese zilnice, iar alimentele nu trebuie să fie nici prea reci nici fierbinţi.
Seara, înainte de culcare, bolnavul trebuie să bea un pahar cu lapte. După aproximativ 10 zile, se vor putea introduce în alimentaţie pâinea şi biscuiţii – 100 grame pe zi, carne de peşte, pasăre sau viţel fiartă, gris cu lapte sau orez cu lapte, 150 ml suc de fructe natural.

După alte 2 săptămâni, se introduc în alimentaţie piureurile de cartofi, fasole verde, dovlecei, morcovi şi conopidă şi piureurile de fructe – piersici, mere, caise, brânza de vaci, caşul, urda şi sufleurile de zarzavat.

De asemenea, va creşte cantitatea de pâine albă până la 200 grame pe zi.
Alimentaţia va fi în continuare fracţionată în 6 mese zilnice, 3 principale şi 3 gustări.
În final, se trece pe regimul de întreţinere care constă în lapte dulce, brânzeturi proaspete, unt, urdă, caş, brânză de vaci, ouă foarte moi, omletă, carne fiartă de peşte, pui sau vită, supe de zarzavaturi, legume fierte, fructe coapte, sufleuri de legume, budinci, gelatine.

Ceaiurile de mentă, sunătoare şi tei s-au dovedit eficiente în cadrul regimului în ulcerul gastroduodenal.
În alimentaţia pacienţilor cu ulcer gastroduodenal sunt contraindicate conservele, prăjelile, brânzeturile fermentate, ciorbele de carne sau peşte, sosurile, condimentele, alcoolul şi dulciurile concentrate.
În cancerul de stomac este recomandat să se consume 1 căţel de usturoi pe zi şi mult lapte dulce. Ca sucuri de legume, în ulcerul gastroduodenal sunt recomandate sucul de cartofi (o cură va dura 30 de zile) şi sucul de morcovi.