Astmul intrinsec sau infectios


Astmul intrinsec sau infecţios este o formă impură, în care declanşarea crizelor nu mai este condiţionată neapărat de contactul cu substanţe alergene externe. Debutul este de obicei la vârste mai inaintate, de cele mai multe ori ca urmare a unei infecţii respiratorii trenante sau mai severe.
Tratamentul este similar, dar datorită dificultăţii de identificare a unui agent declanşator al crizelor, nu pot fi luate măsuri de evitare a acestora.
Indiferent de forma clinico-evolutivă, orice pacient trebuie dispensarizat, sub control clinic periodic de specialitate sau, măcar, la nivelul medicului de familie.

Pacientul va trebui să ştie că:

- un tratament corect aplicat, uneori pe parcursul intregii vieţi, poate conduce la remisiuni clinice aparente de lungă durată, riscul de a mai face crize fiind sub control; doar în cazul unor infecţii respiratorii intercurente pot apare decompensări tranzitorii
- în lipsa tratamentului adecvat şi susţinut, astmul se poate complica sau poate să evolueaze către stadii de insuficienţă respiratorie cronică decompensată – când tratamentul nu mai este posibil.